CUM ALEGEM AERUL CONDITIONAT

Ce trebuie sa stim cand alegem un aparat de aer conditionat?

  • Spatiul este o locuinta sau un spatiu de birouri?
  • Este format dintr-o singura camera sau mai multe?
  • Care ar fi consumatorii electrici din casa care emana caldura vara?
  • Din ce material e construita cladirea? Exista izolatie termica?
  • Exista ferestre insorite? Aveti acoperis sau terasa deschisa? Care este amplasarea cardinala a fatadei?

Care este calculul corect pentru capacitatea aparatului destinat racirii unei incaperi

In calculul corect se are in vedere orientarea ferestrelor, numarul lor, numarul persoanelor ce lucreaza sau locuiesc, puterea instalata a unor aparate electrice/electrocasnice ce emana caldura, gradul de izolare termica a peretilor, planseelor/tavanelor sau teraselor.
Pentru incaperile cu ferestre orientate spre sud sau sud-vest, cu terase neizolate la ultimul etaj, necesarul de "frig" poate fi de doua ori mai mare decat pentru incaperile cu ferestre orientate spre nord sau nord-est.
Dupa unii specialisti, pentru a calcula ochiometric necesarul de frig al incaperii puteti folosi un indice de 150 W/mp sau 50 de wati pentru un metru cub de aer.
Inginereste, dimensionarea puterii aparatului de aer conditionat se face adunand matematic toata caldura degajata in incapere din orice sursa ar fi ea, si watt pe watt, obtinem necesarul de putere "frig".
De regula, puterea aparatului este exprimata in BTU/h (British Thermal Units/hour), cu toate ca in standardele europene/internationale puterea se exprima in W sau KW. Pe etichetele aparatelor este inscrisa obligatoriu puterea in KW, dar ca sa facem conversia operam o impartire la 3412 (de exemplu, 9000 BTU/h: 3412 = 2,64 kW.

Energia electrica consumata de aparatul de aer conditionat

Cantitatea de energie electrica consumata de un aparat de aer conditionat depinde in mare masura de clasa energetica a echipamentului. Fiind o pompa de caldura, aparatul are un coeficient de eficienta energetica, in functie de clasa din care face parte.
Aparatele de clasa energetica A sau A+ pot avea un consum mai mic cu pana la 40% fata de cele de clasa C sau D. Astfel, un aparat de clasa energetica A are o eficienta energetica la frig; de 3,6, adica la un KW consumat din retea, introduce in incapere frig de 3,2 KW.
Aparatele de clasa inferioara pot avea o eficienta chiar si de 2 sau 2,4. Cu alte cuvinte, un aparat de aer conditionat de clasa energetica A si de 12000 BTU (3,5 KW "frig") va consuma doar 1080 wati/ora, fata de unul clasa C sau D care va consuma 1250-1500 wati/ora.
Un aparat de aer conditionat functioneaza in mod normal pe timp de vara aproximativ 8 ore zilnic. Daca este canicula, evident va functiona un timp mai indelungat.

 

 

Montajul

De regula, serviciile de montaj trebuie asigurat doar de firma specializata, contra cost, platite fie de beneficiarul final al aparatului, fie de firma vanzatoare, in cazul in care acesta este inlcus in preţul de livrare al echipamentului.
Tarifarea sau gratuitatea montajului se face de regula in limita unui traseu frigorific de trei-patru metri lungime inclus in ambalajul aparatului. Cand conditiile o impun, se schimba kitul de instalare din ambalaj cu unul nou de lungimea necesara.

Nu va lasati tentati de o derizorie economie financiara si nu acceptaţi sudarea, inadirea tevilor, pentru ca presiunile de lucru ale freonului la aparatele clasa A (R410A) ajung la 30-40 de atmosfere, iar regimul de lucru, vibratiile, eventualele miscari accidentale ale traseului la stergerea prafului, curatenie etc., pot rupe conductele. Intr-un astfel de caz, o reparatie va costa pana la 400 de lei, fara multe negocieri. Pe de alta parte, scurtarea excesiva a traseului duce la o amplasare nefavorabila a aparatului frigorific in locuri unde nimeni nu doreste.
Aveti grija ca unitatea interioara (spliterul) sa fie amplasata astfel incat aerul rece sa nu bata direct spre locul unde sunt amplasate paturile, biroul, canapeaua sau locul unde se joaca cei mici.

Incalzirea cu aerul conditionat

Pentru perioadele de toamna si primavara, cand temperatura de afara nu scade sub 7-8 grade Celsius, este mai rentabil sa-ti incalzesti locuinta cu aparatul de aer conditionat, decat cu centrala termica pe gaze naturale. Asta pentru ca un aparat de aer conditionat are un randament de 3,2-3,6 unitati, adica pentru un kilowatt de energie electrica consumat, va incalzi cat pentru 3,2 sau 3,6 kilowati caldura.

Dezumidificarea cu aerul conditionat

Cand este canicula, umiditatea atmosferica, sau zapuseala cum i se mai spune, ne da un sentiment de disconfort major, punandu-ne in pericol sanatatea sau chiar viata. Pentru a face respirabila atmosfera din casa, aparatul de aer conditionat dezumidifica cu pana la aproape 3 litri de apa pe ora aerul din incapere.

Ventilatia incaperii cu aerul conditionat

Intrucat aparatul ventileaza si raceste aerul din casa, el are incorporate filtre antibacteriene, antipolen si antipraf, ce se pot curata sau schimba ori de cate ori este nevoie.
Aparatul de 12000 BTU are un debit maxim de aer racit de 600 metri cubi pe ora, adică asta inseamna ca intr-o singura ora trece prin aparat si prin filtre de 4 ori aerul dintr-un apartament cu 2 camere. Prin functiile sale de filtrare a aerului, aparatul reţine praful, scamele textile, fumul de tigara, polenul, microorganismele daunatoare sanatatii, precum si orice alte particule aflate in suspensie.